Ensin uutisoitiin, että Tampere ei enää salli koirien tuomista kirjastoihin, ei edes ns. lukukoirien. Nyt päätös on taas kumottu. Hyvä Tampere!

Koirien kirjastoon vientiä olivat vastustaneet allergiset, kuinkas muuten. En halua väheksyä vakavia allergioita. En kuitenkaan muista kuulleeni, että kenenkään koira-allergia johtaisi esim. anafylaktiseen sokkiin. Oikaiskaa, jos olen väärässä! Takavuosina julkaistiin tutkimus, jonka mukaan päiväkotien ja koulujen pinnoilta löydettiin aivan yleisesti eläinpölyä tjsp, vaikka niihin ei saa viedä eläimiä. Eläinpöly oli tietenkin kulkeutunut näihin paikkoihin eläinten omistajien vaatteissa. Löydetty eläinpöly ei kuitenkaan estänyt allergisia lapsia oleskelemasta  päiväkodeissa ja kouluissa.

Eniten Tampereen ensimmäisessä päätöksessä suretti lukukoirien kieltäminen. Kysehän on siitä, että lukuvaikeuksista kärsivä lapsi lukee koiralle, joka "kuuntelee" mutta ei huomauta virheistä. Näin lapsi rohkaistuu ja saa tarpeellista lisäharjoitusta lukemisesta. Lukuvaikeuksiin on äärimmäisen tärkeää puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ennen kuin lapsi omaksuu käsityksen, että on huono lukija ja opiskelija, jopa tyhmä, ja jämähtää tähän käsitykseen. Seurauksena on helposti alisuoriutumista, vaikka lukihäiriö ei ole lahjattomuuden synonyymi. 

Lukihäiriöinen vs. allerginen? Kaksi vähemmistöä, joiden kohtaamia vaikeuksia me enemmistöläiset emme täysin hahmota. Demokratiassa enemmistö voi päättää, mutta sen ei pidä jyrätä vaan vähemmistöjä on kuunneltava ja otettava ne huomioon. Tässä nimenomaisessa tapauksessa sympatiani kuitenkin on lukukoiraa hyödyntävien lasten puolella. Sen vuoksi olen tyytyväinen siitä, että järki voitti Tampereella - ainakin toistaiseksi!