Aamu valkeni sumuisen tihkusateisena, lämmintä 12 astetta. Ei huvittaisi yhtään lähteä luonnonhelmaan, mutta kaipa on lähdettävä. Toissapäivänä laitettiin lämmöt päälle ja eilen käytiin viemässä sapuskaa, loput mukaan tänään. Syöminen on sentään sellainen aktiviteetti, joka onnistuu sateellakin, paitsi että grillaamisen saa jättää väliin. Siitä en niin välitä, mutta muurinpohjalettujakin olisi ollut aikomus tehdä, mikä ei  myöskään suju sateessa.

Puutarha on ajankohtaan nähden surkeassa jamassa. Koska "lämmintä" oli esim. torstain vastaisena yönä ollut vain 3,9 astetta, arka maljaköynnös on yhä harsopaketissa kuten muutamat muutkin kasvit. Kuukausi sitten kylvetty köynnöskrassi on itänyt huonosti ja taimet ovat parin sentin korkuisia. Niinpä ostin torilta lisätaimia. (Krassin taimi torilla 50 senttiä, Prisman kesäpihalla 1,10 €.) Ruusupavutkin ovat aivan uskomattomia: keltaisia, täynnä pieniä reikiä, korkeutta 4 - 5 senttiä. Mitään vastaavaa en ole nähnyt ikinä; ruusupapu on mielestäni ollut todella helppo kasvatettava. Tein saman ratkaisun kuin krasseilla: ostin uusia taimia. Koska papu itää lämpimässä eli sisällä aika nopeasti, etsiskelin kyllä siemeniä, mutta ne olivat kaupoista loppuneet. 

Tillit ja persiljat ovat  itäneet hyvin ja ovat virkeitä mutta eivät juuri kasva. Sama koskee ruusuja. Nehän kyllä pärjäävät viileämmässäkin kelissä mutta jurottavat matalina. Joitakin kasveja viileä suosii. Esimerkiksi tulppaanien kukat kestivät - vähän lajikkeesta riippuen -  tavallista pitempään lakastumatta. Unikot ovat rotevia ja availevat nuppujaan.

Kesäkuun viimeisenä sunnuntaina on ryhmäpuutarhojen perinteinen avoimet puutarhat -päivä. Olisimme osallistuneet, jos pihalla olisi ollut jotain näkemistä. Nyt ei ole.

Näköjään ulkona sataa yhä. Toivotan silti kaikille olosuhteisiin katsoen ja niistä riippumatta hauskaa juhannusta. Sateen sattuessa sateessa, niinhän se menee aika usein.