Haeskelin netistä tietoa muutamasta asiasta, jolloin silmääni osui viime syksynä käyty keskustelu. Siinä mitä ilmeisimmin eräs kasvattini omistaja kyseli asioita, jotka hän olisi saanut tietoonsa lukemalla  kirjoittamani ohjepumaskan. Palstalla hän sitten sai aivan ääliömäisiä neuvoja, ja kuten niin usein, keskustelu myös siirtyi pian muille raiteille pois alkuperäisestä asiasta. Neitosen kunniaksi on sanottava, että hän tajusi tämän ja ilmoitti lopettavansa keskustelun omalta osaltaan ja poistuvansa palstalta. Tämä ei toki ollut ensimmäinen eikä ainoa kerta, kun olen huomannut, että pennun "käyttöohjeet" ovat jääneet lukematta.

Juu - mutta mikä tekee niin ylivoimaisen vaikeaksi lukea sitä kasvattajan  rustaamaan ohjetta, jonka sitoumuskasvattajat  sitä paitsi ovat velvollisia pennunostajille laatimaan ja antamaan? Vai häviääkö se heti? Enkä yhtään tarkoita, etteikö tietoja ja mielipiteitä voisi tai saisi kysyä muiltakin kuin kasvattajalta; voi olla hyvinkin viisasta hakea ns. second opinion. Kasvattaja ei todellakaan ole jumalan sijainen maan päällä, mutta kasvattajan ohjeista ja kasvattajalta kysymällä voisi kyllä mainiosti aloittaa asian selvittelyn, oli se mikä tahansa.

Toinen asia josta tekee mieli tässä yhteydessä kiukutella, on kauppasopimuksen ehdot. Kas kun ne sitovat kumpaakin osapuolta! Omissa sopimuksissani on ollut ainoana lisäehtona, että ennen mahdollista jalostuskäyttöä koiralle pitää tehdä virallinen silmä- ja polvitutkimus.  Mutta kauppasopimuksella voi ilmeisesti pyyhkiä takamustaan. Silmätutkimus saa rauhassa vanheta. Mitäpä sitä uusimaan ennen pennutusta; meidän koirahan on terve, näkeehän sen päältäpäinkin. Ja ainahan voi jättää pennut rekkaamatta. Eipä ainakaan tule pyyhkeitä nipottajakasvattajalta, kun hän ei tiedä koko pentueen olemassaolosta. Paitsi sattumalta. Suomi kun on niin pieni maa. (Tänä vuonna silmä- ja polvitutkimus vihdoin tulivat pakollisiksi rekisteröinnin ehdoiksi havannankoirilla, joten tutkimusten teettäminen ei enää ole vain kauppasopimuksen ehdoista riippuva velvoite.)

Oikeuteenhan tällaisten sopimusrikkeideen kanssa ei kenenkään kannata lähteä, vai voisiko edes? Se olisi joka tapauksessa liian kallista ja hyttysen ampumista tykillä. Mutta niiin - miksi ihmiset eivät voisi olla luottamuksen arvoisia: tehdään puolin ja toisin niin kuin on sovittu ja allekirjoituksin vahvistettu!