Katson ravilähtöjä harvakseltaan ja suorana olemattoman vähän. Jälkimmäisiä ovat lähinnä PdA, Elitloppet ja kuninkuusravit, ainakin viimeinen  osalähtö. Tulevana viikonloppuna pitää ehkä katsoa reaaliajassa muutama lähtö, koska suorassa lähetyksessä on kuitenkin erilainen fiilis kuin tallennetta katsoessa. Näitä lähtöjä on kolme: Ensinnäkin lämminveristen Suomen mestaruus. Harmi, että suosikkini Next Direction lähtee jostain takarivistä. Ai miksikö kannatan Next Directionia? No tietenkin siksi, että N.D. on savolainen hevonen:) Toinen kiinnostava lähtö on  lämminveristen Derby. Toivon, että An-Dorra voittaa, vaikka en siihen uskokaan. An-Dorran omistaja on jo varsin iäkäs, joten soisin hänelle tällaisen onnistumisen uran kalkkiviivoilla. Toista mahdollisuutta ei ehkä enää tule.

Last but not least onkin sitten maanantain koelähtö Kuopion raveissa, jossa starttaa kaksi oripoikaa, Massimo Hoist (Muscle Hill x Venice) ja Callela Vipdeal (Quite Easy x Vienna), sekin siis läheistä sukua Venicelle. Peukut pystyyn, että näistä oreista tulisi jotain parempaa kuin "ihan hyvä". Sehän ei ole kirkossa kuulutettua. Vanhaa  sanontaa lainaten: astuta paras parhaalla ja toivo parasta. Siis toivo. Onko esimerkiksi Passionate Kempin jälkeläisissä  yhtään todellista huippua, vaikka hyviä olisikin? (En ole tarkistanut asiaa, nojaan muistikuvaan.) Suomen raviurheilu kaipaisi kipeästi hevosia, jotka pääsisivät edes mukaan esimerkiksi juuri Elitloppetiin, puhumattakaan että kykenisivät taistelemaan voitosta.

Juu, ymmärrän myös niitä ihmisiä, joiden mielestä koko  raviurheilun saisi lopettaa. Itse en ajattele näin, kunhan hevosten hyvinvoinnista ei tingitä yhtään. Raviharrastajien kannattaisi lopettaa höpinä kukkahattuilusta ja viherpiipertämisestä aina, kun tulee puhe hevosten hyvinvoinnin ongelmista. Sillä argumentilla ei taatusti pysty lakaisemaan niitä maton alle. Raviurheilussa on ongelmansa kuten kaikessa muussakin ihmisten toiminnassa, eivätkä ne häviä kieltämällä niiden olemassaolo. Kieltämisestä seuraa vain se, että toiminnan hyväksyttävyys häviää, jos sitä on suuren yleisön silmissä koskaan ollutkaan.

(Klo 14 vaihdettu tai  lisätty muutama sana, ennen kaikkea Vipdealin nimestä unohtunut kasvattajanimi Callela. Ja jokunen pikku korjaus tehty vielä seuraavana aamuna eli 4.9.)