Nyt taitavat sivut toimia normaalisti, joten yritän kirjoittaa uudestaan jutun, jonka vähän aikaa sitten hävitin.

Havannalaisen ja Kasvattajan vuoden ensimmäiset numerot ilmestyivät vähän aikaa sitten. Kummassakin toivottiin lukijoilta juttuja ja kuvia lehteen. Ymmärrän toiveen enemmän kuin hyvin. On varmaan hikinen urakka raapia kasaan lehti lähes yksin, vaikka se ilmestyykin "vain"  neljä kertaa vuodessa. 

Miksi ihmiset eivät kirjoita, en minäkään? Osittain se on kai turhaa vaatimattomuutta - mittee sitä nyt meikäläinen. Mukana on varmaan myös arkuutta sen suhteen, miten toiset harrastajat suhtautuvat omiin näkemyksiin; ovatko ne ehkä "vääriä". Keskustelukulttuuri ei tässä suhteessa ole meillä paras mahdollinen. Vaikka vakuutetaan, että asiat riitelevät, eivät ihmiset, niin kaikesta huolimatta erimielisyydet pakkaavat henkilöitymään ja vieläpä eskaloitumaan siten, että syntyy eri mieltä olevien klikkejä: jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan!

Pulaa on myös asioista. Tuntuu, että kaikki asiat on jo vatvottu tuhanteen kertaan. Kuka niistä viitsii enää kirjoittaa tai lukea? Sitä paitsi uudet harrastajat löytävät useimmiten netistä ne asiat, jotka ennen piti tankata paperilta.

Myös asiantuntemuksesta on puutetta. Kasvattajassa kirjoittaa kasvatuksesta yms. SuKoKa:n puheenjohtaja, ulkomuototuomari ja menestynyt kasvattaja Juha Kares. Kuinka monella jäsenellä riittää asiantuntemus samaan? Varmaan joillakin, mutta ehkä on helpompi ikään kuin lymyillä Kareksen selän takana. Kirjoittaahan se kumminkin, niin ei itse tartte? Koirien sairauksista, jalostuksen genetiikasta tms. kirjoittaminen vaatisi jo ammattimaista otetta. Kun sitä ei ole, niin ei ole.

Tavisharrastajan "asiantuntemus" pakkaa rajoittumaan arkipäivän elämiseen sen oman mussukan kanssa. Kyllähän siitäkin kirjoitetaan, jopa Koiramme-lehdessä. Joitakin nämä jutut kiinnostavat, toiset pitävät niitä täysin turhina.

Itse kirjoitin aikoinaan Havannalaiseen jutun, jossa vertasin FCI:n, AKC:n ja kuubalaista havannankoiran rotumääritelmää toisiinsa. Minulle soitti joku rouva, joka kertoi, että olen väärässä. So? Ajattelin, että hän kertoo seuraavassa lehdessä oman näkemyksensä minulle ja muille opiksi ja ojennukseksi. Ei kirjoittanut. Niin että eipä syntynyt keskustelua siitäkään asiasta. Keskustelu on näissä lehdissä muutenkin vaikeaa, koska ne ilmestyvät niin harvoin. Keskustelupalstat ovat tässä asiassa aivan ylivoimaisia lehteen verrattuna. Harmi, ettei havannalaisillakaan ole virallista keskustelupalstaa vaan keskustelu on hajaantunut sinne tänne nettiin.