Mistä näitä Antti Holman kaltaisia monilahjakkuuksia nyt putkahtaa esille - vai pitäisikö kysyä miksi? Takavuosilta ei tule mieleen muita kuin taidemaalari-kirjailija Tove Jansson. Onko aika jotenkin sallivampi kuin ennen; ihmisten ei odoteta lokeroituvan, pysyvän omassa fakissaan. Nykyään on näyttelijä-kirjailijoita kuten juuri Antti Holma tai Peter Franzén, kuvataiteilija-kirjailijoita (Hannu Väisänen, Rosa Liksom); tanssija-koreografi voi laulaa (Jorma Uotinen), rockari-biisintekijä voi olla myös kirjailija (Kauko Röyhkä, Juice Leskinen) jne. Yhtään viulisti-kirjailijaa tai säveltäjä-taidemaalaria en tiedä. Jorma Hynninen kyllä maalaa, mutta myykö hän maalauksiaan kuten "oikeat" taiteilijat? Ehkä, ehkä ei. Voisi kuvitella, että klassinen musiikki vaatii ainakin huipulla niin intensiivistä paneutumista, ettei aika ja energia riitä haahuiluun muiden taiteenlajien parissa kuin korkeintaan harrastusluonteisesti.

Mutta Järjestäjä on siis näyttelijä jne. Antti Holman esikoisromaani. Kirjastonhoitaja Tarmo ihastuu Daniel-nimiseen näyttelijään ja ajautuu hänen perässään ammatinvaihdoksen kautta järjestäjäksi Suomalaiseen teatteriin.Teatteri on omalaatuinen työyhteisö, ja sitä Holma kuvaa sisältäpäin. Järjestäjän arki on karua. Hän järjestää kaiken, on sopivan näkymätön ja ottaa vastaan haukkumiset. Näyttelijät puolestaan pihtisynnyttävät uutuusnäytelmää ja järjestävät draamaa myös näyttämön ulkopuolella. Kriitikko kirjoittaa työn tuloksista pisteliäästi. Ulkomainen ohjaajasuuruus piipahtaa visiitillä Juorut lentävät. Lukijaa huvittaa, välillä. Enimmäkseen hänen kurkkuaan kuristaa. Tarmon ja myöskään hänen tavoittelemansa Danielin nöyryyttämisellä ei tunnu olevan mitään rajaa. Daniel suostuu kaikkeen eteensä heitettyyn taiteen nimissä ja työtilaisuuksien toivossa - ja tulee huijatuksi. Ja Tarmo - niin, mikä kahlitsee Tarmoa? Opittu avuttomuus? Uhriutuminen? Surkea minäkuva? Onneton rakastuminen? 

Holman teos on kylmäävä. Teoksen ihmiskuva on raadollinen, ellen sanoisi misantrooppinen. Mutta hei! Esitetään lämpöä elikkäs halataan! Ryhmähali!

(28.2.2015: Olen kirjoittanut tämä jutun joskus viime vuonna. Se oli välillä poissa sivuilta muokkaamista varten. En sitten viitsinytkään muokata sitä, vaan julkaisin sen alkuperäisessä asussaan. Uusi julkaise-napin painaminen aiheuttaa näköjään myös kirjoittamispäivän muutoksen tekstin yläreunaan.)