Media on tänään kertonut, että poromiehet jahtasivat talviuniltaan herännyttä karhua moottorikelkoilla, mukana olleista laittomista aseista päätellen tavoitteenaan tappaa tämä karhu. Mitään uuttahan tässä uutisessa ei ole. Tietoja suurpetojen ja petolintujen salametsästyksestä kantautuu tasaiseen tahtiin.

Kaikki salametsästäjät eivät tietenkään ole poromiehiä; onhan heitä valitettavasti myös esimerkiksi  Ylä-Savossa ja itärajan tuntumassa Pohjois-Karjalassa. Poronhoitoalueella on kuitenkin käsittääkseni laajemmat oikeudet petojen lailliseen metsästykseen kuin muualla Suomessa. Tämä tekee poronhoitoalueen salametsästyksestä tavallistakin vastenmielisempää. Poronhoito on ylipäänsä merkillinen muinaisjäänne nykyaikaisessa yhteiskunnassa: poroilla on oikeus haahuilla pitkin toisten omistamia maita ja mantuja, mikä ei ole sallittua millekään muulle kotieläimelle. Esimerkiksi säkäkorkeudeltaan 30-senttinen kääpiökoira on periaatteessa pidettävä kiinni aina ja kaikkialla, ellei sen irtipitoon ole olemassa maanomistajan lupaa.

Suon kuitenkin mielelläni poroille oikeuden liikkua laajalti maastossa, mutta samanlaiset oikeudet on myös suurpedoilla. Jos porosta tulee pedon saalis, se on tappio poromiehelle mutta ei oikeuta lakien rikkomista. Senpä vuoksi olenkin päättänyt boikotoida kaikkia lappilaisia tuotteita, varsinkin poronlihaa, siihen saakka, kunnes salametsästys saadaan poronhoitoalueelta loppumaan.