Martta Kaukosen esikoisteos Terapiassa oli nappisuoritus: keksiliäs ja yllättävä. Seuraava Sinun varjossasi  toisti ensimmäisen teoksen kerrontateknisiä ratkaisuja, jos oikein muistan! Se ei ollut esikoisen veroinen mutta ei  pöllömpi kuitenkaan.

Nyt julkaistu kolmonen Hengissä nojaa tuttuihin ratkaisuihin. Se jopa lainaa päähenkilöt esikoisteoksesta. Siinä esiintyneet Ira, Arto ja Martta vievät vuorollaan tarinaa eteenpäin. Luvut on otsikoitu heidän nimillään. Se on  lukijaystävällistä. Ei tarvitse arpoa, kukas tässä nyt sepustaakaan. Koska teos pohjaa aikaisempaan Terapiassa-romaaniin, se kannattanee lukea ensin päästäkseen paremmin sisälle tämän teoksen maailmaan.

Hengissä on kai otettu vastaan myönteisesti? Mikäpä siinä. Itse ajattelin, että sekä tutuista ideoista että henkilöistä on nyt imetty kaikki irti eikä Hengissä juuri innostanut odottamaan jatkoa. 

Kaukosella on varmaan omat faninsa, mutta kenelle muille voisin tätä romaania erityisesti suositella? Ehkä nuorille?  Kaukosen teksti on helppolukuista, ja kun tekstin rakennekin väännetään rautalangasta,  olisivatko Terapiassa ja Hengissä sopivaa ja kiinnostavaa luettavaa  lukemiseen nihkeästi suhtautuville yläkoululaisille ja  lukiolaisillekin? Uskoakseni on helpompi edetä rajallinen kokonaisuus eli luku kerrallaan kuin paneutua johonkin tajunnanvirtaan, jonka lukija saa hahmottaa tolkulliseksi ihan itse.