Pitää oikein keskittyä kirjoittaakseen  Tommi Melenderin sukunimen oikein; se ei ole Melander kuten jostain syystä pakkaan sen lukemaan ja kirjoittamaan. Yritin kaivella muististani varsinkin Melenderin Finlandia-ehdokkaana ollutta romaania Ranskalainen ystävä, jonka kuvittelen lukeneeni. Turhaan. No, nyt olen joka tapauksessa lukenut kirjailijan uutuuden Rautakausi

Rautakaudessa seikkailee, kas, Melender-niminen kirjailija. Melenderin uusin kirja on viittä vaille valmis. Kustannustoimittaja on kuitenkin patistanut kirjoittamaan loppuosan uudestaan. Melender ei saa sitä aikaiseksi vaan haahuilee mieluummin esimerkiksi kustantamon kesäjuhlissa, vaikka dead line lähestyy. Tämmöinen välityö vaan, Melender kuittaa. Tärkeämpää olisi saada vauhtiin tuhatsivuiseksi suunniteltu järkäle Suomen sodanjälkeisestä historiasta työnimenä 700 veljestä

Onerva puolestaan on esseisti Hän on kirjoittanut esseen Lastenvihaajan synnintunnustus, josta   on joutunut someryöpytyksen kohteeksi.  Onerva on kuitenkin huolissaan yläkerran kahdeksanvuotiaasta pojasta, jolla ei taida olla kaikki kunnossa. Siinä sivussa Onerva pohtii suhdetta mieheensä Akillekseen. Mä jätän sut, toteaa Onerva, mutta ei ääneen. Ja kun rahaa tarvitaan, on pakko kirjoittaa juttu menestyneestä pornotähdestä. Esseistin. Mutta ei se niin kamalaa ollutkaan.

Kirjan loppuosa kääntyy äijäilyksi. Lähdetään maalle saunomaan, vastentahtoinen Melender joukon jatkona. Sitten rysähtää.

Melender-Melender kirjoittaa kirjailijana olemisen vaikeudesta ja myös toteaa, että lukijat alkavat varmaan kyllästyä aiheeseen. Niinpä. Sivusta katsoen kirjailijan ammatti on kyllä kauhea, joten myötätunto on  kirjailijarassujen puolella. Uutta pitäisi luoda, mutta toimeentulo on tiukassa. Viimeksi asiaa on käsitellyt Antti Nylén. HS kertoi Nylénin ehdottaneen taiteilijanpalkkaa ratkaisuksi taiteilijoiden taloudelliseen ahdinkoon. Koska en ole lukenut Nylénin teosta Häviö, en tiedä, miten hän ratkaisisi taiteilijanpalkan visaiset ongelmat. Taiteen kenttä on niin kovin laaja ja heterogeeninen. Sen sijaan kansalaispalkka saattaisi joskus tulevaisuudessa ratkaista  taiteilijoidenkin perustoimeentulon.

Rautakausi on hauska (mutta ei siis mikään varsinainen huumoripläjäys) ja fiksu teos. Minulle se on myös syy tutustua Melenderin muuhunkin tuotantoon.