Uusimmasta Koiramme-lehdestä bongasin tiedon, että Kennelliitolle olisi palautumassa pentuvälitys. Montakohan vuotta siitä on, kun se lakkautettiin ja miksi? En tiedä, mitkä perustelut olivat silloin ja mitkä ne ovat nyt ja millaisin ehdoin uusi pentuvälitys tulee - jos tulee - toimimaan. Olen kuitenkin Kennelliiton pentuvälityksen kannalla. Tuskinpa siihen huolitaan muita kuin Kennelliiton ja rotuyhdistysten jalostuksen tavoiteohjelmien mukaiset pentueet? Veikkaan että jotain muitakin ehtoja tulisi, kuten kasvattajasitoumuksen allekirjoitus, mutta tämä on pelkkä arvaus.

Nythän tilanne on se, että asiallistenkin kasvattajien pentueita on myynnissä kaupallisilla palstoilla, missä ovat suloisessa sekamelskassa niin rekisteröidyt, rekkaamattomat, rekisteröintikelvottomat kuin sekarotuisetkin pentueet. Kun myyjät vielä mainostavat, että pennuilla on passi ja siru ja ne ovat FIX-rekisterissä, on monen ensimmäistä koiraansa hankkivan vaikea pysyä kärryillä, millaisista pentueista milloinkin on kyse.

Kennelliitton pentuvälitys selkeyttäisi tilannetta edes vähän. Siihen pitäisi yhdistää tiedottaminen ns. suurelle yleisölle. Se mikä meille koiraihmisille on itsestään selvää, ei ole sitä kaikille. Kuvittelen itse, millainen tumpelo olisin, jos haluasin ostaa rotukissan. Netistä lähtisin liikkeelle, mutta entä sitten? En tunne ainoatakaan kissankasvattajaa.

Myös oma rotuyhdistykseni Havannalaiset ry saisi ehkä viilata pentuvälityksensä ehtoja. Eri rotujen sivuja selaamalla selviää, että monenlaisia vaihtoehtoja asialle on olemassa.