Tunnustan ensin: minulla on varsin hämärä käsitys siitä, mitä esineiden internet tarkoittaa. Olen kuitenkin  lukenut vaikkapa sellaisen esimerkin, että jääkaappi on netissä ja tutkii, mitkä elintarvikkeet ovat loppumassa tai lopussa. Sitten kaappi ilmoittaa omistajalle tai suoraan ruokakauppaan, mitä tarvitaan. Oi että! Miten olenkaan tullut toimeen ilman netissä olevaa jääkaappia! Jossain jutussa sanottiin, että myös esimerkiksi pesukone ja pölynimuri ovat tulevaisuudessa yhteydessä nettiin.

Niin, minun on mahdoton hahmottaa, mitä hyötyä esineiden nettiyhteydestä olisi. Sen sijaan kammoan ajatusta, että esineet  voisivat tarvita tämän tästä netistä haettavia päivityksiä toimiakseen kunnolla. Sitä paitsi miljoonien esineiden huseeraaminen netissä vaatii kaistaa ja rutkasti sähköä palvelimiin, oletan. Millä voimalla lisäämme hiilineutraalia sähköntuotantoa?

EU on käsittääkseni laatimassa direktiiviä, jolla pyritään jatkamaan kodinkoneiden elinkaarta. Laitteiden pitäisi olla korjattavissa ja niihin pitäisi olla saatavilla varaosia tietyn ajan. Tällaiseen direktiiviin voisi lisätä myös kohdan, että esineen pitää olla täysin toimintakuntoinen (tietenkin pois lukien kännykät  yms.)  ilman, että se ottaa yhteyttä nettiin ja että ostaja saa aina päättää, käyttääkö hänen esineensä nettiyhteyttä vai ei.

Olemme jo nyt  luopuneet suuresta osasta yksityisyyttämme. Tälle kehityksele on pantava piste.