Ravikilpailuissa kuskilla on mukanaan raippa, jota ei kylläkään kutsuta raipaksi vaan ajovitsaksi tai piiskaksi. Varsinkin loppusuoralla raipalla annetaan "merkkejä" hevoselle, että nyt pitäisi pistää töpinäksi. Raippaa ei saa käyttää miten tahansa, vaan sallittu käyttötapa on määritelty ravikilpailusäännöissä. Sääntöjenvastaisesta raipan käytöstä saa rangaistuksen, esimerkiksi sakkoa ja/tai ajokieltoa kuten kävi Iikka Nurmoselle St Michel -ravien päälahdössä. Kuskit tietävät saavansa rangaistuksen, mutta varsinkin isopalkintoisissa lähdöissä rangaistus kannattaa ottaa, jos se on vaihtoehto hevosen huonommalle sijoitukselle.

Sääntöjenvastainen raipan käyttö eli hevosen lyöminen näyttää rumalta ja on huonoa mainosta lajille. Joskus näkee väitettävän, että ei se hevonen sitä lyöntiä juuri tunne, silläkin adrenaliinit jyllää loppusuoralla. Häh? Jos hevonen ei tunne lyöntiä, mitä hyötyä siitä sitten on? Missä muussa eläinkilpailussa tulokseen saa pyrkiä lyömällä eläintä? Jokunen vuosi sitten muuan koiravaljakon ajaja jäi kiinni siitä, että yritti hakkaamalla saada uupuneen valjakkonsa liikkeelle. Joku videoi yrityksen ja latasi sen nettiin. Seurasi paheksunnan vyöry ja rangaistus kuskille.
 
Australia ja Norja ovat kieltäneet ajovitsan käytön raveissa. Suomessa pitäisi tehdä sama ratkaisu varsinkin, jos edes sääntöjenvastaista hevosen lyömistä ei muuten saada loppumaan.