Kotisohvalta siis jatkettiin Cruftsin katsomista. Eilen olivat vihdoin vuorossa kääpiökoirat. Ryhmäjakohan ei tosin ole samanlainen kuin Suomessa. Esim. apsot eivät kuulu tähän toy-ryhmään. Ei ollut suuri yllätys, että  voiton vei mm. Suomen WW:ssä menestynyt maltankoira. Se on tyrmäävän kaunis. Vaikka en periaatteessa  pidä siitä, että koirasta jalostetaan koriste-esine, niin tämän maltan edessä on pakko laskea aseet ja lopettaa nipottaminen. Siinä on sentään liioiteltua vain turkin pituus...rotumääritelmän mukaisesti toki. Miten sen naamakin voi olla niin siisti: ei värjäytymiä silmien alla eikä kuonossa? Tähän tosin taitaa olla konsti jos toinenkin.

Tuomarin lyhyelle listalle selvisi yllättävän monta bichon-ryhmän koiraa -  muistaakseni neljä - niiden mukana ilahduttavasti myös havannankoira. Harmi ettei se ollut kumpikaan suomalaisista osallistujista. Voittaneella havalla oli asiallinen rakenne ja mittasuhteet ja tavanomaiset liikkeet, mutta ainakin kuvien perusteella kuiva, karhea, himmeä ja revityn näköinen turkki. Jos turkista sanoisi jotain hyvää, niin ainakaan ei ollut pyritty mahdollisimman runsaaseen ja pitkään turkkiin eikä koira myöskään ollut olemukseltaan maltankoiramaisen sliipattu. Mutta että paras? Jaa-a. Suomalaisena sitä on tottunut aika hienoihin havannankoiriin.

Ryhmäkilpailun pekingeesi oli juuri niin säälittävä kuin ne nykyään ovat. Turkkiinsa hukkuva koira lyllersi joten kuten esiintymiskierroksensa, mutta pyrki tilaisuuden tullen mätkähtämään mahalleen. Eikö se jaksa edes seisoa? (Jostain luin, että tämä koira liikkuu hyvin ollakseen peke!) Se taisi olla saman kasvattajan tuotos kuin taannoinen Cruftsin BIS. Tästä koirastahan on kerrottu, että sille piti hommata jokin viilennetty alusta valokuvien ottamista varten; muuten koira ei pysynyt tolpillaan.

Toy-ryhmän ilopilleri oli nuori kääpiöterrierin esittäjä. Naama punoitti jännityksestä mutta pasmat eivät menneet tältä pojalta sekaisin. Yhtään en osaa arvioida, oliko terrieri kolmannen sijansa arvoinen, mutta suon sille sijoituksen mielelläni, sen verran hurmaava oli esittäjä. Katsoin pojan haastattelunkin. Ai että koiraa arvioidaan eikä esittäjää? Nooh...

Cruftsin BIS-kisassa sijoitetaan vain kaksi koiraa. Ajattelin, että pienistä koirista sijoittuu joko malta tai skotti, jopa, että siinä ne kaksi parasta ovatkin. Isommista minulla ei niinkään ollut mielipidettä. Harkitsin salukia, malamuutti oli mielestäni pois laskuista. Flätti oli hieno, mutta yllätyin kuitenkin, kun se kiilasi kakkoseksi. Ja on ruåtsalainen. 

Muutakin on tullut katsottua ja vielä on tarkoitus katsoakin, joten kommentit jatkunevat.