Kun seuraa Ukrainan sodan uutisointia kotimaisesta mediasta, syntyy mielikuva, että koko maailmahan on Ukrainan puolella ja Venäjää vastaan. Paitsi että ei tietenkään ole. Siitä muistutti hyvin terveellisesti  Ylen juttu Argentiinasta, jossa on kannatusta Venäjälle. Jotkut haastatellut näkivät sodan ennen kaikkea USA:n ja Venäjän välisenä konfliktina. Latinalaisessa Amerikassa on USA:n vastaisuutta syystä, että USA on pitänyt maanosaa omana takapihanaan ja etupiirinään.

Länsi-Euroopan maat ovat pieni vähemmistö maailman maiden joukossa. Edes koko EU ei edusta niiden kanssa samaa arvomaailmaa, mikä on toistaiseksi lakaistu maton alle. Jopa USA:ssa demokratia ja oikeusvaltio näyttävät kompastelevan. Lukuisilla mailla on sitä paitsi ikäviä muistoja siirtomaa-ajasta. Lisäksi erinäiset diktaattorit, uskonnolliset johtajat, nimelliset presidentit ja muu sekalainen seurakunta saattaa hyvinkin pitää Putinin toimia hyväksyttävinä tai ainakin ymmärrettävinä. 

Niin että ellei jo tämän konfliktin yhteydessä, niin jo lähitulevaisuudessa Länsi-Eurooppa voi olla aika yksin kylmässä maailmassa. Kannattaa katsoa karttaa, nimenomaan havainnollista karttapalloa: mikä rääpäle Länsi-Eurooppa onkaan  mahtavan Euraasian laidalla ja valtavan Afrikan naapurina.  Länsi-Euroopan suuruuden ajat ovat olleet ja menneet, ja saamme  valmistautua kamppailemaan olemassaolosta. Ensimmäistä erää otellaan nyt?