Olen vasta nyt havahtunut lukemaan joitakin ennen joulua tulleita lehtiä, niiden joukossa Havannalaista. Haluan taas kiittää niitä henkilöitä, jotka näkevät vaivaa ja uhraavat vapaa-aikaansa lehden aikaansaamiseksi. Lisäksi erityiskiitokset niille kasvattajille, joilla  riittää viitseliäisyyttä laatia viehättävä joulutervehdys lehteen sen sijaan, että joulu huomioitaisiin vain jossain facessa omilla sivuilla Kiitos!

Sitten varsinainen asiani: Huomasin, että riitely Havannalaiset ry:ssä jatkuu. Riitelyhän on toki yhdistystoiminnan peruskauraa. Riitelyä ei tarvitsekaan pelätä - parhaassa tapauksessa se puhdistaa ilmaa -  mutta jossain vaiheessa on vihellettävä peli poikki. En ole ikinä uskonut sanontaan asiat riitelevät, eivät ihmiset. Riita voi alkaa asioista, mutta henkilöityy nopeasti. Seuraava askel on klikkiytyminen: jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan. Sitten kaivaudutaan poteroihin. Tässä vaiheessa saattaisi auttaa ulkopuolinen sovittelu. Tökeröä, jos sellaisesta on kieltäydytty! Silloin kun sukset ovat menneet pahasti ristiin, olisi käytettävä kaikki keinot tilanteen laukaisemiseksi.

Olen tämän riidan suhteen täysin yhdistyksen oman tiedonvälityksen (netti, lehti) varassa. Niistä olen saanut käsityksen, että riita olisi lähtenyt liikkeelle rodun jalostusohjeen  muuttamisesta, mutta voin   olla väärässäkin. Yhdistyksen nettisivuilla hallitus joka tapauksessa kysyy jäsenistön mielipidettä jalostusohjeen muutostarpeesta. Tämä on asiallista. Sen sijaan  yhdistyksen sääntöihin ei pidä tulehtuneessa tilanteessa tehdä  muutoksia.  Kaikki ehdotukset vuosikokouksen esityslistan kohdassa 13 A kannattaa hylätä ja palata asiaan, kun pöly on lasketunut ensi tai sitä seuraavana vuonna, jos se vielä silloin tuntuu tarpeelliselta. 

Yhdistyksen hallitus on tässä kiistassa valinnut strategiakseen vaikenemisen, siis meihin rivijäseniin päin. Lehdessä puheenjohtaja toteaa: Kannatan avointa ja rakentavaa keskustelua, se yleensä johtaa parempaan ymmärrykseen ja hyödyntää kaikkia osapuolia. Aivan, olen samaa mieltä. Yhdistyksen hallituksella on tiedottamiseen ja keskusteluun  käytössään nettisivut ja lehti. En kuitenkaan ole löytänyt kummastaan hallituksen avointa selvitystä, mistä tässä riidassa on hallituksen mielestä kyse.Tämäkin juttu voisi olla sisällöltään erilainen, jos hallitus olisi tuonut esille omat näkemyksensä kiistasta. Mutta ei.  Ilmeisesti riittää,  että hallitus keskustelee rakentavasti keskenään. Facebookissa mahdollisesti käytävästä rähinästä, anteeksi keskustelusta,  en tiedä mitään, koska en ole facessa.

Yhdistyksen hallitus on tehnyt myös omituisen lehteä koskevan ratkaisun: lehteen otetaan vain yksi mielipidekirjoitus lehteä kohden, ja jos useita on tarjolla, julkaistava kirjoitus valitaan arvalla. Voi ei! Ensinnäkin: lehden toimitus saa olla hyvillään, jos lehteen edes joskus joku  viitsii mielipiteitään kirjoittaa, jos monet, sen parempi. Toimituksen omia juttuja voi siirtää tieltä pois seuraavaan lehteen, ellei kyse ole ajankohtaan sidotuista jutuista. Toiseksi: jos juttuja  tarjotaan liikaa, on julkaistavat jutut valittava jollain journalistisella perusteella eikä arvalla.

Aina ompi riitaa, vainoa/ se on seurustelu ainoa, riimitteli aikoinaan Mika Waltari Kieku ja Kaiku -sarjakuvassa. Niinhän se pakkaa olemaan.  Joka tapauksessa voimia tasapuolisesti kaikille riidan osapuolille ja myös niille, jotka hämmästyneinä ja pettyneinä seuraavat sitä sivusta. Ja onnea 30-vuotiaalle yhdistykselle!

Jalostusohjeesta kirjoitan erillisen jutun, jos viitsin.