Kirjoittaessani juttua Tyynenmeren sotakoirista, tuli mieleeni muuan koiramuisto. Dokumentissa haastatellut koiraohjaajat korostivat, miten tärkeää oli osata lukea koiraa ja luottaa koiran havaintoihin. Tämä on se seikka, joka herätti muistot.

Olinpa siis jo hämärtyvässä kesäillassa lähdössä Windy-setterin kanssa mökiltä kaupunkiin. Vanhalle kesämökille ei pääse autolla perille, vaan parkkipaikka on puolen kilometrin päässä. Kuljin ajatuksissani tuttua polkua, Windy edelläni. Yhtäkkiä havahduin siihen, että Windy pysähtyi. Onko se vainunnut linnun ja aikoo tapansa mukaan ottaa seisonnan? Ei. Windyn häntä laskee, korvat kääntyvät luimuun, selkäkarvat nousevat ja se nojautuu taaksepäin. Koko ruumiinkieli ilmentää epävarmuutta, jopa pelkoa. Sitten tapahtuu jotain vielä yllättävämpää: Windy kääntyy takaisin ja hyppää seisomaan minua vasten! Olen TODELLA hämmästynyt. Hakeeko se minusta turvaa vai tahtooko se sanoa, että ei mennä eteenpäin? Ja ennen kaikkea, miksi se tekee niin? Mitä se vainuaa tai kuulee?

Tähyilen metsään. En näe mitään poikkeuksellista. Korkeat saniaiset peittävät maan pintakerroksen. Lymyääkö siellä kettu, mäyrä,  supikoira tai jokin muu otus, jonka hajuun Windy ei ole tottunut? Maaston vakioasukkaisiin se ei reagoi näin. Tovin epäröityäni päätän, ettei pöpelikössä sentään piileskele karhuemo pentuineen tai susihukkanen, ja jatkan matkaa.

Muutaman viikon kuluttua kävelen Windyn kanssa lähitienoilla pitkin vanhaa polkua, joka kulkee sähkölinjan alla. Maasto on pahoin pusikoitunutta; välillä polkua tuskin erottaa. Miettiessäni, mitä kautta etenen, huomaan Windyn pysähtyvän - ja käyttäytyvän täysin samoin kuin aiemmin mukaan lukien sen, että se kiiruhtaa luokseni ja nousee seisomaan minua vasten. (Sillä ei normaalisti ole tapana hyppiä ihmisiä vasten.) Komennan sen alas. Windy seisoo vieressäni. Tällä kertaa se katsoo selvästi kulkusuunnasta vasemmalle tiheään näreikköön, jonka edessä on vielä pajukkoa. En tietenkään näe mitään vaarallista, mutta tällä kertaa päätän kuitenkin kääntyä takaisin. Jotain metsä kätkee minun aisteiltani, mutta mitä?

Nämä kaksi tapausta ovat jääneet arvoituksiksi. Koskaan ennen tai jälkeen Windy ei käyttäytynyt kuvatulla tavalla. Mitä se halusi minulle kertoa? Kunpa tietäisin!