Tämä aihe varmaan kiinnostaa laajoja kansanjoukkoja! Mutta satunpa olemaan niitä friikkejä, jotka viitsivät vaivata päätään tällaisellakin asialla.

Kun muinoin eli vuonna 1990 ostin ensimmäisen havannankoirani, meillä ei vielä ollut suomalaista rotumääritelmää. Jostain sen sijaan sain englannin- tai ruotsinkielisen tai molemmat; en enää muista. Melko pian tämä todella niukkasanainen määritelmä sitten käännettiin suomeksi. Tässä määritelmässä musta ei vielä ollut sallittu väri. Jos minulta olisi kysytty, siitä ei koskaan olisi tullutkaan sallittua väriä. Varsinkaan täysmustista ja mustanaamaisista koirista en pidä ollenkaan. Niiltä puuttuu vaalean havannan suloinen, aurinkoinen, lempeä ilme tummine mantelisilmineen. (Mustasta naamasta silmät eivät erotu.)

Nykyinen rotumääritelmä sanoo väreistä seuraavasti: Harvoin täysin puhtaanvalkoinen; kellanruskea eri sävyissään (hieman hiilikkoväriä sallitaan), musta, havannanruskea, tupakanruskea ja punertavanruskea. Edellä mainitun väriset laikut ovat sallittuja. Tan-merkit sallittu kaikissa värivivahteissa.

En nyt ryhdy vatvomaan, miten esim. rotumääritelmän mainitsemat erilaiset ruskeat eroavat toisistaan värigenetiikaltaan ja ilmiasultaan, varsinkin kun itse olen värigenetiikassa aivan nolla. Siinä vaiheessa kun mustasta tuli sallittu väri, menetin vähäisenkin kiinnostukseni värien saloihin. (Sivumennen sanottuna: jos on jotain kysyttävää värien genetiikasta, kysykääpä Lemmikkipalstojen Genetiikka ja jalostus -palstan Liisa S:ltä!) Mutta yksi asia minua mietityttää. Havannaharrastajat tulkitsevat yleensä nykyisen rotumääritelmän siten, että se sallii havannankoirille kaikki värit. Minulla ei ole mitään tätä tulkintaa vastaan. Onhan se kasvattajillekin helppoa, kun ei ole olemassa värivirheellisiä koiria. Mutta mutta. Miksi ihmeessä rotumääritelmässä sitten luetellaan värejä. Yleensähän kaikkien värien salliminen ilmaistaan rotumääritelmissä esim. sanomalla, että kaikki värit ja väriyhdistelmät ovat sallittuja tms.

Minusta on loogista, että jos luetelllaan sallitut värit, pitää olla olemassa myös värejä, jotka eivät ole sallittuja. Näin ollen joko havannankoirien FCI:n rotumääritelmä pitäisi tältä osin korjata sanamuodoltaan kaikki värit salliviksi tai sitten pitäisi tietää, mitkä värit eivät ole sallittuja. Hyväksytäänkö esim. blue merle, brindle, harmaa joka tosin saattaa olla entinen musta, sininen, jollainen oli ollut esillä ranskalaisessa näyttelyssä?

Toinen asian mikä minua ärsyttää on värien ilmoittaminen pentuja rekisteröitäessä. Minusta on omituista, ettei siinä käytetä rotumääritelmän värejä. Olenkin tuuminut, että jos viitsin vielä kasvattaa ja satun saamaan pennun, jonka turkissa on "hieman hiilikkoväriä" , tyrkytän tätä hiilikkoa rekisteröidessäni koiran. Mitenkähän kävisi? Periaatteellisella tasollahan olisi tuiki merkillistä, ettei rotumääritelmän mainitsema väri kelpaisi rekisteripapereihin.