Mitä hyötyä on raviurheilusta ja ylipäänsä hevostaloudesta, joka saa valtionapua 40 miljoonaa vuodessa? Useimmiten asiaa kai perustellaan työllisyydellä. Ala työllistää n. 15 000 ihmistä - muistelen lukeneeni -  ja työpaikat ovat enimmäkseen maaseudulla, jossa niistä on pulaa. Onko 15 000 vähän vai paljon, on makuasia. Minusta se on vähän. Mietin, kuinka monta ihmistä mahtaa 700 000 koiraa työllistää suoraan tai välillisesti ja ilman valtionapua. Sitä paitsi koirat ovat oikeasti Suomessa. "Suomalainen" hevonen sen sijaan saattaa syntyä, elää ja valmentautua ulkomailla ja tulla sitten esimerkiksi voittamaan 150 000 €  Derbyssä. Työllistävä vaikutus Suomen maankamaralla on olematon. 

Keksin raviurheilun puolustukseksi vain yhden asian: se estää toistaiseksi  suomenhevosta taantumasta samalla tavalla kuriositeetiksi kuin on käynyt suomenkarjalle. Olemme paljon velkaa suomenhevoselle. Se on auttanut ihmisiä pysymään leivänsyrjässä ja joutunut mukaan hirvittäviin sotiin. Raviurheilu ei kuitenkaan voi toimia vain suomenhevosten varassa; enemmistö lähdöistä ajetaankin lämminverihevosilla. Sen vuoksi lämppäreitäkin pitää sietää. Ja ovathan ne toki upeita ja nopeita. Mutta tarvitseeko niiden kasvattamista Suomessa tai "Suomessa" tukea? USA ja Ranska pitävät kyllä juoksijarotunsa elinvoimaisina ilman suomalaista kasvatustyötä.

Osa hevostaloudelle maksettavista rahoista on hevosten kasvattajille maksettavaa  kasvattajatukea. Tukea saavan hevosen pitäisi kuitenkin olla statukseltaan Suomessa syntynyt, mikä ei siis tarkoita, että se olisi oikeasti syntynyt ja kasvanut  Suomessa vaan tunnistettu täällä viimeistään syntymävuotensa loppuun mennessä. Ns. tunnistamisskandaalissa hevosista tehtiin asiakirjaväärennyksien avulla Suomessa syntyneitä; niitä ei tuotu  Suomeen tunnistettaviksi. Vastoin omia sääntöjään Hippos kuitenkin säilytti näillä hevosilla FI-statuksen, mikä oikeuttaa nämä hevoset osallistumaan Suomessa syntyneille hevosille rajattuihin kilpailuihin ja niiden kasvattajat saamaan kasvattajatukia. Se on todella omituista.

Summa summarum, raviurheilua ja yhteiskunnan tukia hevostaloudelle voi mielestäni juuri ja juuri  puolustella suomenhevosen säilyttämisellä ja työpaikoilla. Selvintä ja reiluinta olisi, että Suomessa syntynyt hevonen olisi oikeasti syntynyt ja kasvanut startti-ikäiseksi Suomessa. Sen valvominen olisi kuitenkin mahdotonta, joten sitä lienee turha vaatia.