Kansalaisopiston maalauskurssi loppuu maaliskuussa. Etukäteen ajankohta tuntuu turhan varhaiselta. Käytännössä ajatus alkaa viimeisten maalaustehtävien aikana harhailla: Ai tämmönen tehtävä, juuh, no yritänpä jotain. Mitenkähän ruusut ovat pärjänneet talven yli? Onko niiden päällä vielä lunta? Tekisinkö rivakasti jotain akryyleillä enkä öljyväreillä, jotain simppeliä. Joo. Isoihin ruukkuihin tartteis keksiä uusia kasveja...mitähän laittais. Ja siinäpä sitten ote pensselistä kirpoaa vähäksi aikaa. 

Viikko sitten lauantaina oli kaunis ja lämmin sää, joten ruusuja lähdettiin sitten katsastamaan. Nehän jäivät puolivahingossa ilman suojaturvetta; lunta oli onneksi kohtalaisesti ja talvi lauha. Niinpä luulen, että ruusuilla ei ollut sen kummempaa hätää. Jokunen jaloruusu heittää aina henkensä, mutta aukkoja on helppo paikkailla uusilla taimilla. Leikkasin ruusut ja odotan, mitä tapahtuu.

Kaupungin kevään aloittavat pikkunarsissit ja orvokkiamppelit. Niiden tieltä saavat väistyä koko talven ilahduttaneet kuivakukka-asetelmat. Kuivakukkia voi tietenkin ostaa, mutta minulla on tapana kuivata niihin tarvittavat kukat itse. Monen monet luonnon- ja puutarhakasvit ovat käyttökelpoisia ja kestäviä. Olen käyttänyt mm. seuraavia: pietaryrtti, siankärsämö (sekä villi että värillinen puutarhaversio), pallohortensia, jaloangervo, komeamaksaruoho, ohotanmaruna, iisoppi, kynteli,  kiinanlyhty, jättilaukka, kanerva, revonhäntä, kukonheltta, jäkälä, jokin sammal tai lieko joka kasvattaa pitkiä rönsyjä, monet ns. talventörröttäjät joiden nimiä en edes tiedä. Jne.

Joitakin kasveja kuten jaloangervoja voi kuivata sekä parhaan kukinnan aikaan että myöhemmin, kun ne ovat jo ruskeita.  Jos ne kuivaa kukinnan aikaan, saa kuivakukka-asetelmaan väriä, mutta ruskeissakin on heinoja sävyjä ja eri kasvien  rakenne voi olla kaunis, vaikka niissä ei kummoisia värejä olisikaan.

Nyt kevät on jo niin pitkällä, että ensimmäiset kesäkukkien siemenet ovat jo itäneet ja gladioluksen talvehtineet mukulat mullassa. En ole aikaisemmin yrittänyt talvettaa gladioluksia. Saa nähdä, lähtevätkö ne kasvamaan vai eivät.