Olen ns. liikkuva äänestäjä. Ihan puhtaalta pöydältä en aloita puolueen tai ehdokkaan miettimistä, mutta melkein. Tilanne myös vaihtelee riippuen siitä, mistä vaaleista on kyse. Presidentin valitseminen on selkeimmin henkilövaali. Ehdokkaan omat ominaisuudet painavat enemmän kuin se, mitä puoluetta hän edustaa. Kuntavaaleissa yritän kannattaa opetusta, kulttuuria ja ympäristöä ja välttää urheilupuolueen ja grynderisiiven tukemista. Eduskuntavaaleissa henkilön  ja puolueen painoarvo on ikään  kuin 50/60. Osaava henkilö pitäisi saada remmiin mutta kaikki puolueet eivät ole Itä-Suomen asialla. Se rajaa valintoja.

EU-vaaleissa olen varmaan liikkunut puoluekentällä eniten. Kriteerit ovat olleet ja ovat suunnilleen seuraavat: 1) Ehdokkaalla pitää olla realistiset mahdollisuudet tulla valituksi. 2) Ehdokkaan pitää olla laajasti ottaen Itä-Suomesta tai pohjoisemmasta, ei ainakaan pääkaupunkiseudulta eikä mieluummin Länsi-Suomestakaan; Jyväskylän seutu vielä menettelee. 3) Kahdesta yhtä pätevästä mieluummin nainen, kahdesta yhtä pätevästä naisesta nuorempi. Näillä kriteereillä olen päätynyt muistaakseni viiden eri puolueen ehdokkaaseen. Kaikki ovat menneet läpi.

Tällä kertaa otan huomioon myös sen, aikooko ehdokas valituksi tullessaan mennä EU:hun vai lähteekö sinne hänen asemestaan joku muu. Muutaman mainitakseni: Merja Kyllönen on ilmoittanut, ettei lähde Brysseliin. Hänen äänestämisensä olisi siis hyppy tuntemattomaan. Sari Essayah puolestaan aikoo olla meppinä vain pätkän. Ei jatkoon. Persujen Minna Reijosta ei muutenkaan tarvitse ottaa huomioon jne.  Kansanedustajilla on toki oikeus asettua ehdolle EU-vaaleissa, ja me äänestäjät otamme asiaan kantaa äänestyspäätöksillämme.

Juuri nyt en tiedä, ketä äänestäisin enkä kertoisi, vaikka tietäisinkin.