Eduskuntavaalit oli hädin tuskin käyty, kun jo julkistettiin ensimmäinen gallup puolueiden kannatuksesta. Tietoja siihen oli muistaakseni alettu kerätä heti seuraavana päivänä vaalien jälkeen. Miksi? Mitä ihmettä tällainen gallup palvelee?  Tarjoaahan se tietysti jutun juurta politiikan toimittajille, mutta eivätkö he millään muuten keksi kirjoitettavaa. Edm. gallupissa saatiin suurimmaksi puolueeksi persut.

Tänään julkistettiiin EU-vaaleihin liittyvä gallup, jossa kokoomus oli suosituin puolue. Se ei ole mikään ihme. EU-vaaleissa äänestävät innokkaimmin korkeasti koulutetut kansalaiset, joiden joukossa on keskimääräistä enemmän kokoomuksen kannattajia. Kaipa he ovat otantaan osuessaan myös mielellään kertoneet, mitä puoluetta tai ketä aikovat äänestää.

Lähellä vaaleja julkaistut galluptulokset vaikuttavat helposti yritykseltä vaikuttaa vaalien tulokseen, ja saattavat sellaisia ollakin. Niinpä gallupien julkaiseminen on joissakin maissa kiellettyä määrätyn ajan ennen vaaleja. Tällainen määräys ei olisi pahitteeksi Suomessakaan.

P.S. SDP julkaisi samanlaiset EU-vaalimainokset HS:ssa ja SS:ssa, paitsi että Hesarissa otsikoksi oli laitettu Pääkaupunkiseudun vahva ääni Eurooppaan ja SS:ssa  Itä-Suomen vahva ääni Eurooppaan. Herttaista. Etelä-Suomen kaupunkipuolue SDP on löytänyt sisäisen itäsuomalaisuutensa. Ei olla SDP:ssakaan tyhmiä! Mutta ei olla Itä-Suomessakaan.